Zakaj ekološko?

  • petek, 28 aprila, 2023

Zakaj ekološka hrana? Ali je to le še en trend na področju prehranjevanja?

NE! Ekološka hrana ni le še en trend na področju prehranjevanja, ampak je nepogrešljiv temelj za zdravje posameznika, ter tudi okolja in družbe kot celote. Če pa le-ta izvira iz lokalnega okolja, pa se njene prednosti z vidika hranilnih vrednosti in trajnosti še povečajo.

V nadaljevanju nekaj prednosti ekološke hrane s poudarkom na lokalni pridelavi:

  • Znanstvene raziskave dokazujejo, da imajo ekološka živila rastlinskega izvora kar 4-5x manjše vsebnosti pesticidov, ter za 20-40% večjo vsebnost sestavin z antioksidativnim delovanjem, kot živila iz konvencionalne pridelave, Povečane so tudi vrednosti pri vsebnosti vitaminov, mineralov in drugih hranil. Če je ekološka hrana lokalnega izvora, je njena prehrambena vrednost pogosto najvišja, saj se živila skladiščijo manj časa, obenem pa imajo tudi najkrajšo pot do končnega uporabnika.
  • Zaradi naravnega načina pridelave ima ekološka hrana na voljo dovolj časa, potrebnega za optimalno rast in razvoj. Pridelki dozorijo na naraven način, ter vsebujejo mnogo hranilnih snovi, ki dajejo teksturo in poln okus.

Ekološki način pridelave je iz leta v leto bolj prisoten. Po podatkih je bilo v letu 2020 v ekološko kontrolo vključenih kar 5,2% vseh kmetij. Ekološka živila niso dostopna le na tržnicah in kmetijah, ampak se širijo tudi v ostale specializirane prodajalne in večje trgovske centre. Lokalna ekološka živila se vse pogosteje uporabljajo tudi za namene pridelave. Skladno z zakonodajo ne smejo vsebovati nobenih umetnih dodatkov, konzervansov, umetnih arom, zato so zdravju prijaznejša in polnovrednejša. Zaradi izpostavljenosti strogemu nadzoru in predpisom je zagotovljena popolna sledljivost od njive oziroma hleva do krožnika.

Po definiciji Evropske komisije je ekološko kmetovanje opredeljeno kot oblika in način kmetovanja, ki spoštuje naravne življenjske cikle in zmanjšuje človekov vpliv na okolje.

(Vir: spletna stran Naša super hrana)

V sklopu projekta Eko gajbico, prosim! se posvečamo prav promociji ekološke hrane, ter ozaveščanju lokalnega prebivalstva o pomenu ekološkega načina kmetovanja in prehranjevanja. S pomočjo naložb bomo opolnomočili lokalne ekološke kmetije in lokalne tržnice.

Projekt je nastal s finančno pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Za vsebino informacij je odgovorna Lokalna akcijska skupina Zgornje Savinjske in Šaleške doline. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.