Uspešno zaključen 1. del projekta Iz drobnice

  • ponedeljek, 6 novembra, 2023

Na LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline smo se v mesecu juniju 2022 razveselili potrditve projekta sodelovanja med LAS-i z naslovom Iz drobnice. V projektu sodelujejo poleg LAS ZSŠD še 3 slovenski LAS-i ter LAS iz Avstrije.
Reja drobnice je v primerjavi z drugimi kmetijskimi panogami v nekoliko podrejenem položaju, zato smo projektni partnerji združili moči in prispevali k dvigu samooskrbe z lokalno hrano, razvoju turizma, ohranjanju kulturne krajine, poselitve ter krepitvi vezi med naravo in kulturo.
Tekom izvedbe projekta sodelovanja so bile izvedene različne investicije v primarno kmetijsko dejavnost in naložbe v dopolnilno dejavnost sodelujočih partnerjev v navezavi z ekološko pridelavo in predelavo ter kratkimi dobavnimi verigami. Preko izmenjave znanj, izkušenj ter implementacije novih praks, so nastali novi produkti in storitve.
Na območju LAS ZSŠD sta v projekt vključeni ekološka kmetija Klemena Petka iz Gornjega Grada in Ekološka kmetija Matk iz Solčave. Slednja je posodobila opremo za proizvajanje kozjega sladoleda in kupila prodajna avtomata za izdelke. Posnet je bil promocijski video, ki na kmetijo privablja nove obiskovalce. Kmetija Klemena Petka je investirala v jasli za krmljenje pašnih živali.

 

 

 

V sklopu festivala Bicka v Solčavi je bila izvedena okrogla miza z licitacijo plemenskih jagnjic. Dobre prakse smo skupaj z člani društva Raduha izmenjevali na območju LAS Dolina Soče, kjer smo si ogledali dve ovčjerejski ekološki kmetiji z mlečno proizvodnjo ovčjega mleka (kmetija Jelinčič in Škander), trgovino Od ovce do izdelka, muzej v Trenti in spoznavali zgodovinske in naravne znamenitosti ob vodenju strokovnega sodelavca Posoškega razvojne centra, g. Petra Dormevška. Vrhunsko lokalno kulinariko iz lokalnih sestavin s poudarkom na ovčjem mleku in sirotki, so udeleženci okušali v Logu pod Mangrtom, kjer jih je razvajal kulinarični mojster Tomaž Cunder v prenovljeni nekdanji vaški gostilni Mangrt.

 

V letu 2022 smo na TK Loger v Savini na Ljubnem ob Savinji izvedli kulinarično delavnico z g. Jožetom Zalarjem. Glavna tema je bila prikaz razseka in konfekcioniranja mesa iz drobnice ter kulinarična priprava in degustacija izdelkov.

Oktobra 2023 smo obiskali kmetijo v dolini Lepena, v Avstriji, Ekološko kmetijo Luschnig. Lastnica nam je predstavila zgodbo kmetije ter nas popeljala na ogled sodobno urejenega hleva za koze. Kmetija pod blagovno znamko »Biohof Luschnig« ponuja različne izdelke iz kozjega mleka. Prevladujejo predvsem siri z različnimi okusi in teksturami.

Veseli nas, da smo uspešno zaključiti 1. del projekta. Kontrole na terenu so bile izvedene s strani ARSKTRP, sredstva so bila izplačana upravičencem. To pa še zdaleč ni vse. Pred nami so nove aktivnosti, ki jih že pridno izvajamo. Upamo, da bomo s svojim delom in delom pridnih rok upravičencev uspeli podkrepiti rejo drobničarstva tako na območju LAS ZSŠD kot tudi na območju drugih lokalno akcijskih skupin vključenih v projekt.