Svetovni dan zdravja

  • nedelja, 7 aprila, 2024

Za svetovni dan zdravja, ki ga praznujemo danes, se osredotočamo na pomembnost skrbi za svoje zdravje. Ena izmed ključnih odločitev, ki lahko prispeva k boljšemu počutju in zdravju, je izbira lokalne hrane.

Raziskave in strokovnjaki poudarjajo, da je kupovanje lokalne hrane ključnega pomena za naše dobro počutje. Sveža, lokalno pridelana hrana je bogata s hranili in vitamini, saj je običajno manj obdelana in ima krajšo pot do naših krožnikov.

Ko kupujemo lokalno hrano, podpiramo tudi lokalne kmete in gospodarstvo. Ta povezava med potrošnikom in kmetom omogoča boljšo sledljivost hrane ter večjo preglednost v procesu pridelave.

Poleg tega je pomembno poudariti tudi ekološke vidike. Lokalna hrana pogosto pomeni manjšanje ogljičnega odtisa, saj hrana prepotuje manjše razdalje od njive do naših miz, kar zmanjšuje emisije toplogrednih plinov in negativne vplive na okolje.

Skozi izbiro lokalne hrane ne le skrbimo za svoje zdravje, temveč tudi za zdravje okolja in lokalne skupnosti. Zato vabimo vse, da ob svetovnem dnevu zdravja premislimo o svojih nakupih hrane in se odločimo podpreti lokalne pridelovalce. Vaše telo in vaš planet vam bosta hvaležna!

Projekt Eko gajbico, prosim! je nastal s finančno pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Za vsebino informacij je odgovorna Lokalna akcijska skupina Zgornje Savinjske in Šaleške doline. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.