Najprej na tržnico, potem pa v kuhinjo….

  • četrtek, 18 aprila, 2024

Eko gajbico, prosim! je projekt sodelovanja med petimi slovenskimi in tremi bolgarskimi lokalnimi akcijskimi skupinami, z večjim številom pridruženih partnerjev, kot so občine, kmetije, zadruge, šole…. Namen projekta je opolnomočenje lokalnih tržnih mest, ekoloških kmetij in zadrug, obenem pa tudi promocija lokalne in ekološke hrane. Vse od junija 2022, ko se je projekt pričel izvajati, smo izvedli že številne aktivnosti, še nekaj pa jih čaka na izvedbo v naslednjih mesecih. S tega vidika je bil prejšnji konec tedna pester za ˝gajbico˝, kot jo imenujemo partnerji na kratko, saj smo izvedli ogled dobre prakse na Mestni tržnici Velenje in dan odprtih vrat na Ekološki kmetiji Potočnik Poprask.

V petek, 12.4.2024 je partnerje pri projektu sodelovanja gostila Mestna občina Velenje, z namenom ogleda primera dobre prakse, kar Mestna tržnica Velenje je. Mojca Kodrič z Mestne občine Velenje nas je toplo sprejela in nam predstavila razvoj tržnice skozi obdobja, ter nas kasneje tudi popeljala po sami tržnici. Tržnica  se je v centru mesta razvila že v 70. letih, v sklopu objekta »Košaki«, z manjšo in nekoliko drugačno ponudbo, kot jo najdemo danes. V letu 2006 je tržnica, v sklopu projekta »Kmečka tržnica kot inovativna prodajna struktura kmetijskih produktov« doživela prvo preoblikovanje z nakupom 15 prodajnih miz ter malo kasneje s poskusom uvedbe blagovne znamke, ki pa se na žalost ni ohranila. V letu 2011 so porušili staro tržnico, novo pa preselili na lokacijo ob Novi in v atrij pri Luciferju, število prodajnih miz se je takrat povečalo na 40 . S tržnico je ves ta čas upravljalo zasebno podjetje. Ponovno prenovo je tržnica doživela v letu 2014, ko je bilo dodanih 12 prodajnih hišk ob Cankarjevi ulici,  število prodajnih miz pa je ostalo enako, to je 40. Takšno število hišk in stojnic je prisotno še danes. V letu 2022 se je zamenjal upravljavec tržnice, in sicer je to Komunalno podjetje Velenje, katerega predstavnik se nam je tudi pridružil in nam predstavil vso delo, ki je potrebno za upravljanje tržnice, vse prednosti in slabosti. Mestna tržnica Velenje je skozi ta čas postala center sobotnega dogajanja v centru mesta. K temu veliko prispeva tudi Turistična Zveza Velenje, ki preko društev eno soboto v mesecu pripravi dodatno ponudbo na tržnici, dogajanje na Cankarjevi ulici pa s prireditvami in dogodki popestrita tudi Zavod za turizem in Festival Velenje. V letu 2023 je občina skupaj s turistično zvezo pristopila k aktivnemu spodbujanju uporabe trajnostne embalaže na tržnici, v ta namen je občina vsem prodajalcem podarila papirnate vrečke dveh dimenzij. V naslednjih letih imajo namen zgraditi novo mestno tržnico, ki bo tako kupcem kot ponudnikom olajšala nakupe, predvsem v vročih poletnih in mrzlih zimskih dneh.

Naslednji dan smo nadaljevali na Ekološki kmetiji Potočnik Poprask, na dnevu odprtih vrat, kjer smo spoznavali divjo kulinariko. Skupaj z gospodarico smo na sprehodu okoli kmetije nabrali divje rastline, vse od kopriv in kislice, do bršljanaste grenkuljice, trpotca, regrata in navadne zvezdice. Ne le, da smo izvedeli kako jih lahko uporabimo v kulinariki ampak tudi, kako lahko z njihovo pomočjo dopolnimo naše zdravje. Po uvodu smo si udeleženci delavnice razdelili naloge, saj smo skuhali vse od predjedi, juhe, dveh glavnih jedi do sladice. Pripravili smo čips iz kopriv, juho z bršljanasto grenkuljico in trpotcem, rižoto z regratom, testenine s pestom navadne zvezdice, ter sladko pito s kislico za zaključek.

Spodaj z vami delimo tudi recept za sladko pito s kislico, ki bo navdušila tudi otroke!

Sladka pita s kislico

Najprej naredimo krhko testo, ki ga spečemo v modelu za pite, premera 24 cm (10 cm obteženega, nato še 5 minut odkritega). Pečeno testo malo ohladimo, medtem pa pripravimo nadev.

  • 50 g listov kislice
  • 2 jajci, 2 rumenjaka
  • 250 ml čvrste kisle smetane
  • 200 ml mleka
  • 40 g sladkorja v prahu
  • limonova lupinica
  • 30g rozin

Kislico drobno zrežemo. Vse sestavine, razen rozin zmešamo in na koncu vmešamo še narezano kislico. Maso nalijemo v model in potresemo z rozinami. Pečemo približno 45 minut. Postrežemo mlačno. Zraven odlično paše tudi kepica vaniljevega sladoleda.

Veselo kuhanje vam želimo!

logotipi-novice