KULINARIČNA DELAVNICA UPORABA MESA IZ DROBNICE

  • petek, 5 avgusta, 2022

LAS Doline Soče kot vodilni partner operacije in partnerji LAS Loškega pogorja, LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline, LAS Dolenjske in Bele krajine ter LAG Regionalkooperation Unterkärnten iz Avstrije smo na 6. Javnem razpisu Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za Podukrep 19.3. Priprava in izvajanje dejavnosti sodelovanja lokalnih akcijskih skupin prijavili in dobili odobreno operacijo z naslovom Iz drobnice.

Aktivnosti operacije so namenjene razvoju drobnice na vseh nivojih: osnovne kmetijske dejavnosti, dopolnilne dejavnosti in na področju trženja, vse na temeljih trajnostnega razvoja, v tesni povezavi z ekološko pridelavo in predelavo ter s spodbujanjem kratkih dobavnih verig. Trajnostni razvoj podeželja je tesno povezan z ekološko proizvodnjo. V tej operaciji spodbujamo razvoj, trženje in povezovanje obstoječih ekoloških pridelovalcev in predelovalcev pridelkov in izdelkov iz drobnice. Spoznanja in pridobljena znanja v operaciji bomo partnerji izmenjali preko aktivnosti in primerov prenosov znanj (učne ekskurzije in skupno sodelovanje na javnih dogodkih). Za potrebe izmenjave znanja, implementacije le tega, je v operacijo sodelovanja vključena tudi biološka kmetija iz Avstrije znotraj tujega partnerja. Z operacijo dajemo tudi velik poudarek k ciljem strategije “Od vil do vilic”. Predvsem dajemo poudarek na “vilah” s spodbujanjem reje drobnice in ustvarjanju pogojev za predelavo izdelkov iz drobnice. V operacijo se aktivno vključuje 6 ekoloških kmetij in kmetij z dopolnilnimi dejavnostmi. Te kmetije bodo izvajale modernizacijo kmetij. Cilj operacije je razviti nove produkte in storitve, ki so povezane z rejo drobnice.

Na območju LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline sta v operacijo lokalno vključeni dve ekološki kmetiji, to sta ekološka kmetija Klemena Matka iz Solčave in Klemena Petek iz Gornjega Grada. Oba vključena partnerja bosta izvedla investicijo na svojih kmetijah. Kmetija Klemena Petek bo sodobnejša za dvojne jasli za seno, na Matkovem pa bodo postavili linijo za sladoled, kupili dva nova prodajna avtomata, enega za prodajo izdelkov in enega za sladoled, vse za potrebe predelave kozjega mleka.

V sklopu popoldanskega druženja z ovčerejci društva Raduha v času prireditve Flosarski bal je 30. 7. 2022 v sklopu aktivnosti operacije Iz drobnice potekala kulinarična delavnica pod vodstvom g. Jožeta Zalarja na Turistični kmetiji Loger v Savini na Ljubnem ob Savinji. Predavatelj Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled, g. Zalar, je najprej pripravil maso za jagnječje pečenice, nas poučil o primerni pripravi kosov za peko na žaru, pripravil meso za nabodala in nam razkril nekatere recepte za pripravo. Skupaj z gospodarjem kmetije, g. Vidom Prušnikom, sta oblikovala pečenice. Vsi prisotni smo nato sodelovali pri pokušnji pečenih dobrot in se prepričali, da je pravilno pripravljena jagnjetina res odlična tudi za najbolj razvajene brbončnice. Upam, da bo pridobljeno kulinarično znanje se s pridom uporabilo in prispevalo k večji porabi jagnjetine in ovčetine na krožnikih. Delavnica je bila za udeležence brezplačna, saj je bila sofinancirana iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

V nadaljevanju bomo na območju LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline organizirali še okroglo mizo s področja reje drobnice in izvedli že dobro poznani festival Bicka v Solčavi. Vabljeni, da nas obiščete in z nami delite vaše izkušnje in dobre prakse. Festival Bicka bo tretji vikend v septembru.