Izmenjava dobrih praks in znanja s partnerji iz Bolgarije

  • torek, 7 novembra, 2023

V prvem tednu oktobra so območje Slovenije obiskali partnerji iz Bolgarije, v sklopu projekta sodelovanja med lokalnimi akcijskimi skupinami, z nazivom ˝Eko gajbico, prosim!˝, sofinancirano iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Projekt je namenjen vzpostavitvi novih, ter opolnomočenju že obstoječih tržnih mest. Namenjen je tudi opolnomočenju ekoloških kmetij, kmetijskih zadrug in drugih deležnikov s področja ekološkega kmetovanja na območju Savinjske statistične regije, to je na območjih LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline, LAS Spodnje Savinjske doline, LAS Obsotelje in Kozjansko, LAS od Pohorja do Bohorja in LAS Raznolikost podeželja.

Med 5. in 9. oktobrom sta območje vseh partnerskih LAS-ov v Sloveniji obiskali dve lokalni akcijski skupini iz Bolgarije, in sicer LAS Balchik – General Toshevo in LAS Tundzha. Njihova ekskurzija v Sloveniji se je pričela na območju LAS Raznolikost podeželja, kjer smo se vsi partnerji srečali na delovnem srečanju v Laškem in predstavili aktivnosti v obeh državah, ter se dogovorili o izvedbi skupnih aktivnosti. Predstavila se je tudi Ekološka kmetija Očko s svojo zgodbo. Sledil je ogled Laške hiše, centra Laškega, ter ogled reza stare trte s kulturnim programom. Dopoldne smo zaključili z degustacijo lokalnih dobrot. Popoldne smo obiskali LAS od Pohorja do Bohorja. Kot prvo smo obiskali Turistično kmetijo Urška, kjer so partnerji iz Bolgarije spoznali delovanje naših ekoloških kmetij, delovanje dotične kmetije, ter ogled zaključili s sprehodom po kmetiji in degustacijo njihovega vina in kruha. Pot smo nadaljevali proti Noordung centru v Vitanju. Naslednji dan je bil posvečen obisku Praznika Kozjanskega jabolka v Podsredi, kjer so si partnerji lahko ogledali ponudbo slovenskih izdelkov na več kot 150 stojnicah, na katerih so se predstavljali tudi partnerji iz projekta Eko gajbico, prosim!. Po pokušanju slovenskih dobrot je sledil še ogled gradu Podsreda, s svojo zanimivo preteklostjo. Zadnji dan so se partnerji zadrževali na območju LAS-a Zgornje Savinjske in Šaleške doline. V dopoldanskih urah smo si privoščili sprehod ob Šaleških jezerih, z namenom spoznavanja LAS-a in predstavitve projektov, ki so bili izvedeni v programskem obdobju 2014-2020. Nato pa je sledila udeležba na dnevu odprtih vrat na Ekološki kmetiji Potočnik Poprask, kjer se je poleg domače kmetije predstavila tudi dopolnilna dejavnost na kmetiji – Ana Kaker in dopolnilna dejavnost na kmetiji – Natalija Ramšak.

Tekom strokovne ekskurzije smo se, tako slovenski kot bolgarski partnerji, eden od drugega naučili marsikaj. Partnerjem iz Bolgarije smo predstavili naše primere dobrih praks, si z njimi izmenjali znanje in se dogovorili o nadaljnjih korakih izvedbe skupnega projekta sodelovanja, med drugim tudi o obisku slovenskih partnerjev v Bolgariji.