
EKO gajbico, prosim!
Na območju Slovenije in Bolgarije se je od leta 2022 izvajal projekt Eko gajbico, prosim! Cilj je bil spodbujanje razvoja, pravičnega, zdravega in okolju prijaznega prehranskega sistema. Pri projektu je sodelovalo tudi 11 ekoloških kmetij iz Slovenije. Zgodbo smo pisali pet različnih LAS-ov iz Slovenije (LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline, LAS raznolikost podeželja, LAS Obsotelje in Kozjansko, LAS Spodnje Savinjske doline in LAS od Pohorja do Bohorja) in 3 bolgarski LASi (LAS Tundzha, LAS Balchik, LAS Elhovo-Balyarovo). Projekt je preko naložb na kmetijah prispeval k trajnostni ekološke pridelave in predelavi ekološke hrane, ter posredno k prehodu na zdrav in trajnostni način prehranjevanja.
Tako smo pretekle dni še zadnjič v okviru projekta EKO gajbico, prosim! gostili tudi partnerje iz dveh LASov iz Bolgarije (LAS Balchik in LAS ELhovo-Balyarovo). Program obiska je bil obarvan tudi z seznanitvijo in ogledi dobrih praks, ki so nastale v projektu.
Po petkovem prihodu partnerjev iz Bolgarije, so v soboto v okviru LAS Obsotelje in Kozjansko obiskali prireditev Praznik kozjanskega jabolka v Podsredi, ki ima poseben pomen. Tam se vsako leto predstavijo številni strokovnjaki, razstavljavci in prodajalci tudi od drugod, poseben pomen pa ima predvsem kozjansko jabolko iz visokodebelnih travniških sadovnjakov, ki so med najpomembnejšimi habitati v Kozjanskem parku. Jabolko iz visokodebelnih travniških sadovnjakov pomeni varovanje narave, nadaljevanje tradicije in dediščine prednikov in zdrave hrane. Me drugim so partnerji iz Bolgarije obiskali tudi Jelenov Greben in čokoladnico v Olimju.
Nedeljo so preživeli v okviru LAS Raznolikost podeželja, kjer so si ogledali ekološki kmetiji Habjan in Očko. Na prvi so jim predstavili pridelavo zelenjave, ki jo večinoma prodajo šolam in vrtcem, gojijo pa tudi govedo in ovce. Na drugi pa so se seznanili z delom na kmetiji in v proizvodnji zelenjave, kjer pridelujejo ekološko zelenjavo, ter jo tedensko dostavljajo v obliki ekoloških zabojčkov na dom. Na TIC Laško so jim predstavili tudi kolektivno blagovno znamko Okusiti Laško, ki povezuje pridelke in izdelke lokalnih ponudnikov in omogoča vrhunska doživetja.
V območju LAS Zgornje in Savinjske in Šaleške doline pa so skupaj z nami v ponedeljek obiskali tudi MC Šmartno ob Paki, kjer smo jim v okviru projekta predstavili tudi naše aktivnosti. Urejeni sta bili dve novi tržni mesti in sicer v Lučah in nadstrešek za prodajne avtomate v Šmartnem ob Paki. Nastal je nov produkt za izdelavo liofiliziranega sadja in zelenjave, posodobljena je bila kuhinja za potrebe turistične dejavnosti, izvedene so bile tudi številne dejavnosti v okviru ekološke promocije.
Po končani predstavitvi smo odšli na čudovit jesenski razgled na Vinotoč Primožič v Šmartnem ob Paki, kjer smo okusili in degustirali lokalno hrano in vino. Dan so zaključili z LAS Spodnje Savinjske doline, namreč ogledali so si Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije. V njem so lahko obiskovalci spoznavali hrano, oblačila, običaje, številne hmeljarske izdelke ter orodja za pridelavo in obdelavo hmelja.
V prihodnosti si želimo še več sodelovanja z tujimi partnerji, saj le tako si pridobimo izkušnje in odlične oglede dobrih praks tudi izven naših meja, pridobimo pa tudi različne ideje, ki bi jih lahko tudi v prihodnje reševali s projekti sodelovanja LAS.